Halmazottan Sérültek Heves Megyei Szülőszövetsége
Esély egy teljesebb életre...Mottó: Egyetlen szó kísérje életed, ez a szó legyen a szeretet


Közelmúlt eseményeiAdószám: 18588938-1-10
Bankszámla szám: HU 08-6280-0307-1102-9984-0000-0000
Számlavezető pénzintézet: Eger és környéke Takarékszövetkezet (3300. Eger Széchenyi u.)


Beszélgetés a Vízi-sétányon

Sérült Gyermekeket Nevelő Családok Első Tisza-tavi Találkozója

Kedves Olvasó! Olyan eseményről írok, ami,,,csupán” a családok összefogásáról, emberségéről szól.
2006. szeptember 23.-án, szombaton tartotta rendezvényét a Halmozottan Sérültek Heves Megyei Szülőszövetsége, Poroszlón a Művelődési házban. Már 9 órakor elkezdtük a készülődést az érkező családok fogadására. Egyformán a taglétszámba tartozik minden (sérült és egészséges) családtag. Húsz család, Kb. 60 Fő érkezésére számítottunk az előzetes visszajelzések alapján. (Ebből két család, betegség miatt nem tudott jönni) Nagy izgalommal rendeztük be a szépen felújított nagytermet. Gyerekeink gondoskodtak a vendégeknek tetsző zenékről, telepakoltuk az asztalokat finom enni és inni valókkal. Elsőnek Felsőtárkányból érkeztek, de hamarosan ide értek a többiek is. Egerből a Családsegítő mikrobusza kétszer is fordult. Ebédig kötetlen beszélgetéssel, tapasztalatcserével múlattuk az időt. Számtalan fontos kérdésben ugyanis egy összejövetel a legelérhetőbb fórum a fogyatékossággal összefüggő kérdések tisztázására. Hiszen fogyatékos, beteg hozzátartozóink ápolása mellett, nem sok idő jut a megfelelő információk elsajátítására. A teljesség igénye nélkül említek néhány témát:
- Gyógyászati segédeszközhöz jutás feltételei, kihordási idejük.
- Ápolási díj, emelt összegű ápolási díj feltételei.
- Közlekedési, utazási támogatások és feltételei.
- A sérült gyermekek fejlesztésével összefüggő kérdések.
- Különböző egészségügyi intézményekben szerzett tapasztalatok.
A fogyatékossággal küzdő családok számára talán a legbonyolultabb pont a jogszabályok közötti eligazodás. Sokan vagyunk, akik azon vérzünk el egy támogatás megszerzése közben, hogy nem ismerjük a hozzájutáshoz való feltételeket. Mindamellett az információ és a megfelelő ismeretek hiánya is jelentős hátrányt jelent. Bízunk abban, sikerül ezen a lemaradáson csökkenteni! A beszélgetés közben a gyerekek zenét hallgattak, játszottak, ismerkedtek, táncoltak. Kihasználták a hatalmas teret, amit a művelődési ház adott nekik. Különösen az egyik kerekes-székes fiú élvezte leginkább, öröm volt látni, hogy milyen boldogan kocsikázott fel-alá, fáradhatatlanul. Az idő is nekünk kedvezett, a Fő téri parkot is használhattuk. Ezen kívül többen elsétáltak a játszótérhez is. A gyerekek egész nap falatoztak, jóízűen fogyasztották az üdítőt. (Ezek a családok ritkán engedhetik meg maguknak azt, hogy a gyerekek ilyen sok finomságot kapjanak, hiszen a kevéske jövedelmet alaposan be kell osztani! Nem ritkán egy ápolási díjból kell megélni!) Elkészült a finom ebéd, elfogyasztása után következett a nap legérdekesebb része: közösen kirándultunk a Tisza-tavi Vízi sétányhoz! (Sajnos a családok különbözősége miatt, erre a kirándulásra nem mindenki tudott elmenni) De a hajó utat mindenki élvezte! A sérült gyerekek kurjongattak, kacagtak, miközben boldogan figyelték a környezetet.
Visszaérkezés után már csak az elköszönés és az elindulás maradt hátra. De a meglepetés most sem maradt el: minden család édességekből, üdítőből, apró süteményekből álló ajándékcsomagot kapott! Volt benne Poroszlót és a Tisza-tót bemutató prospektus is! Tekintettel arra, hogy településünkön mindenki önzetlenül segített, a helyszín is kitűnően megfelelt, hiszen a Művelődési Házunk használata akadálymentes, a családok remekül érezték magukat. Sikerült a résztvevőknek egy felhőtlen, tartalmas napot rendezni! Szeretnénk, (ennek a napnak hagyományt teremtve) minden évben tartani ilyen rendezvényt, bízva abban, hogy talán még több családnak sikerül örömöt okozni!

Domán ZoltánGyenes Zoltán tombolán nyert

Felsőtárkányban tartottuk a gyermeknapot

A Halmozottan Sérültek Heves Megyei Szülőszövetsége 2006. május 13.-án gyermeknapi rendezvényt tartott Felsőtárkányban. A találkozónak a helybéli Művelődési ház adott otthont. A rendezvényünk nagyon sikeres volt, megyénkből mintegy 20 család tudott részt venni. Szerencsére az időjárás is nekünk kedvezett és az idő nagy részét a szabadban töltöttük. Az udvaron együtt beszélgetett és játszott minden egészséges és sérült gyermek. A finom harapnivalóról a helybéli Gyenes József és családja gondoskodott, amit ezúton is nagyon köszönünk! A helybéli nyugdíjas klub tagjai pedig mindenki nagy meglepetésére a beteg gyerekeknek ajándékokkal kedveskedtek, amit Poós Endréné adott át. Ezen kívül szétosztottuk a többi, szintén adományként kapott ajándékot is. Családjaink az álltaluk hozott süteményekkel, üdítővel önzetlenül hozzájárultak ahhoz, hogy ez a nap még felejthetetlenebb legyen!
A Szülőszövetség tagjai kirándultak a tóhoz, ahol a tiszta, megnyugtató hegyi levegőn tartott üdítő séta nagyon jól esett. A mi családjaink ritkán jutnak el valahová, így számunkra különösen értékes az olyan alkalom, amikor ilyen szép környezetben, tartalmasan tudjuk az időt kikapcsolódással, pihenéssel tölteni.

Ezúton köszönjük, hogy Felsőtárkányban tölthettük ezt a felejthetetlen napot és a Művelődési házat és udvarát igénybe vehettük.

Domán Zoltán


Télapó ünnepség

Hull a pelyhes fehér hó!

Ilyenkor December elején sokszor énekelik a gyerekek, hogy „Hull a pelyhes fehér hó „és azt várják, mikor rázza meg a Mikulás a szakállát. Én December 2-án szombaton egyáltalán nem vártam a hóesést. Mivel Egerben voltam hivatalos a Halmozottan Sérültek Mikulás ünnepségére. Nagyon régen voltam már ilyen ünnepségen és ezért nagyon izgultam. Váratlanul is ért a meghívás, de ezzel Domán Zoli nagy örömet szerzett nekem. Sokat gondolkoztam rajta, hogy jutok én el az ünnepségre, ha esik a hó. Mozgássérült vagyok, könnyen elesek a csúszós úton. Szombaton szerencsére nem esett a hó. Így vidáman indultam el itthonról. Már 10 órakor Egerben voltam. Szétnéztem a belvárosban. Aztán délben felültünk anyukámmal a helyi járatra és irány az északi lakótelep. A hő-központnál szálltunk le, majd 3-szor is megkérdeztük, merre kell menni. Így jutottunk el a Családsegítő Intézetbe. Leültünk a nézőtérre. Innen figyelem van-e ismerős. Megláttam Dancs Diát, neki nagyon megörültem. Aztán odajött hozzám Zoli és Ági is. Akkor már nyugodt voltam. Hurrá vannak ismerősök! Elkezdődött az ünnepség. .Bejött a Mikulás bácsi . A Babszem Jankó Színház előadásában az évszakokról meséltek. Nekem egy makkot adtak a kezembe. Dorina fuvolán játszott Marianna hegedült, egy fiú, Tamás, szép verset mondott. Az ünnepség közben az Eger Tv-nek adtam interjút. Ez azért tetszett, mert régen érdekelt milyen lehet kamera előtt beszélni. Hát jó volt. A végén mindenkinek adott a Mikulás csomagot. Én a kis plüss mikulást elteszem emlékbe. Ünnepség után lehetett beszélgetni az asztalról sütit kólát, kévét elvenni. Végig kóstoltam mindent és minden nagyon ízlett. Odamentem Diához, megkerestem az anyukáját. Beszélgettem Dorinával és Danival. Volt egy nagyon aranyos kislány, Vikinek hívják és hozzám is oda jött.
Hamar eltelt ez a délután. Már a kabátom is rajtam volt, amikor Zoli bemutatott Györgyinek. Ő beszédet mondott az ünnepségen. Györgyi nagyon aranyos volt, az is elmagyarázta máskor fényképezésnél mire figyeljek, és megkért írjak cikket a Hírlevélbe. Le is fotózott. Elbúcsúztam mindenkitől és indultuk haza. Itthon a busznál már várt apu. A kapunkba, pedig boldogan üdvözölt a kutyám Csoki. Kicsit elfáradtam de rengeteg élménnyel gazdagodtam.

Ferenc Judit
Hevesaranyos


Egerből-Zánkára

Ez történt 2006-ban.

Megalakulásunkat követően 2006 évben igyekeztünk minél színesebb programokat összeállítani családjaink részére. Az év elején került sor 2006 febr.25-én a budapesti kirándulásra. Több család is jelentkezett az útra. Ezen a napon rendezték meg a Halmozottan Sérültek Szülőszövetségének 10 éves évfordulóját. Az ünnepségre az ország minden részéből érkeztek családok. A rendezvény az összetartozás és szeretet jegyében zajlott. 2006 04. 22-én találkozót rendeztünk tagjaink számára Egerben az Esélyek Házában. A programban szerepelt az elnökség beszámolója a végzett munkáról. 2006 évre tervezett programokat beszéltünk meg. 2006 05 13-án kötetlen találkozót szerveztünk Felsőtárkányban. 2006 06. 10-én került sor Miskolcon négy megye regionális találkozójára, ahol néhány család vett részt a Szülőszövetségünk részéről. 2006. 07. 13-19-ig Berekfürdőn került sor a családok nyári egy hetes nyaralására 2006. július hónapban egyik tagunknak lehetősége nyílt arra, hogy Lengyelországban tölthetett egy hetet a Mozgássérültek Nemzetközi táborában. 2006. 09. 23-án a Tisza-tónál került sor a következő összejövetelre. Poroszlón az egynapos kiránduláson mindenki jól érezte magát. December 18-tól lehetőséget kaptunk arra, hogy Zánkán eltölthetünk 4 napot. Heves megyéből több mint 20 személy tudott elutazni.
Reméljük a következő évben még több, és színesebb programokat tudunk biztosítani tagjaink és gyermekeink számára.

Berczkiné Palotás ÉvaSegíts, hogy jobb életet élhessenek!


Ez volt a mottója a Halmozottan Sérültek Heves megyei Szülőszövetsége által rendezett jótékonysági bálnak, amelyre 2007. 03. 24-én került sor a Szent István Hotelben.
Alapos előkészületek, sok munka előzte meg a rendezvényt. Izgalommal és várakozással néztünk a nagy nap elé, hiszen ez volt az első alkalom, hogy jótékonysági bált rendeztünk.
A bált megelőzően egri televízióban felhívás hangzott el a jótékonysági rendezvénnyel kapcsolatban és lehetőséget kaptunk egy stúdióbeszélgetésre az Egri Magazin c. műsorban. Itt több tagtársunk is kifejthette véleményét élő, egyenes adásban. Ezen résztvettek: Lőrinc Erika, Tarjányiné Bukucs Mária, Bodnár Béláné, Ica, Domán Zoltán. ( Külön köszönet érte, hogy vállalták! ) A beszélgetés lehetőséget biztosított számunkra, hogy bemutassuk a Szülőszövetséget, s az emberek megismerjék céljainkat és terveinket. A bál bevételét a megyében élő halmozottan sérült családok megsegítésére fordítjuk.
2007. 03. 24-én, szombaton este 18. 00 – tól folyamatosan érkeztek a meghívottak a Szent István Hotel pompás éttermébe. Több mint százan gyűltek össze a bálon. A bál fővédnöke Habis László, Eger MJV polgármestere volt, aki sajnos külföldi útja miatt nem tudott jelen lenni, s levélben köszöntötte a bál résztvevőit.

A meghívott vendégek között volt:

- Sós Tamás a megyei Közgyűlés elnöke,
- Barabás Éva műsorvezető (RTL klub) mint a bál díszvendége
- Csereklye Györgyi, aki a bált megnyitotta
- Dr. Hompoth Emese HMÖ Gyermekotthona és Fogyatékosok otthonának igazgatónője.
- Godó János Esélyek Háza
-Víg Rita Család Segítő Intézet

Köszöntötte a vendégeket Domán Zoltán a Halmozottan Sérültek Heves Megyei Szülőszövetségének elnöke és Tar Károlyné elnökhelyettes is.
Néhány szóval üdvözölte a bál résztvevőit Sós Tamás és Barabás Éva is.

Barabás Éva köszöntőjében a következőket mondta: „Fel kellene hívni a figyelmet a valóban működő alapítványokra. Abban tudunk segíteni, hogy felhívjuk a figyelmet, vagy természetesen megmutatjuk, hogy vannak ők is, akikkel együtt szebb és kerekebb a világ. Mai társadalmunkban sajnos elfelejtünk a szívünkkel gondolkodni és az eszünkkel érezni.”

A bált Csereklye Györgyi a Halmozottan Sérültek Szülőszövetségének elnöke nyitotta meg, aki elmondta, hogy a társadalom nem érintett képviselőinek észre kell venni ezeket a halmozottan sérült gyerekeket és az őket nevelő családokat és tenni kell értük. S itt Egerben elindult egy folyamat, amely nyitás a társadalom felé.
A köszöntők után a bál nyitótánccal kezdődött. Majd változatos, tartalmas program szórakoztatta a vendégeket. Jó hangulatról a miskolci Spéci Boy együttes gondoskodott egész este. A zenés műsorszám, Karcagi Nagy Zoltántól igen jó hangulatot teremtett, majd ezt követte a vacsora. A vacsora alatt a vendégek ismerkedtek és beszélgettek egymással. Közvetlen emberi kapcsolat jellemezte az egész estét. Nagyon jó volt a hangulat, mindenki felszabadult volt és jól érezte magát. Vacsorát követően ismét volt műsor. Bűvészmutatvány, tombola, hastánc volt a program. Majd hajnalig tartó tánccal zárult a bál. A rendezvényen televízió felvétel készült, mely hamarosan megtekinthető lesz az Eger TV műsorán.

A vendégek közül sokan anyagi és tárgyi adománnyal támogatták a Szülőszövetséget az est folyamán. Mint Domán Zoltán az elnökünk mondta, nagyon boldogok voltuk, hogy ennyi embert sikerült megmozgatnunk, hogy támogattak minket. Ez erőt ad a mindennapokhoz.

Karl Menninger mondta: „ A szeretet két embert gyógyít, azt, aki adja és azt, aki kapja!”
S a jótékonysági bál erre jó példa volt.
H.Hesse szerint: „Minden kezdetben egy varázsló lakozik” s a kezdet az első alkalommal megrendezett jótékonysági bál volt.
Ezúton szeretném megköszönni a bál szervezőinek a munkáját, hiszen sokat dolgoztak azért, hogy a bál ilyen jól sikerüljön.


Beszámolómat Marjorie Chappell: Ima c. verséből idézve szeretném zárni:

„Áldott, aki mellettünk áll,
amikor valami újba kezdünk
mert számára a hibáink eltörpülnek
az eredményeink mellett.

Áldottak mindazok,
Akik olyannak szeretnek, amilyen vagyok,
És nem gondolnak arra,
Hogy milyen lehettem volna.”


Bereckiné Palotás ÉvaNekem is van véleményem, elmondhatom?

Az Ön e-mail címe:

Üzenet:

Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Honlapkészítés